Osvěžující kombinace chutí a křupavosti, která vás okouzlí na první kousnutí.
Suroviny (pro 4 osoby):
- listové saláty ideálně alespoň 2 druhy
- (já měla doma ledový, dubový červený a špenátové listy)
- 1 větší mrkev
- cca. 100g čerstvého hrášku
- 2 jarní cibulky
- 1 čerstvý sýr
- cca. 100g šunky
- 4 vejce uvařené natvrdo
- asi 3 lžíce panenského oleje
- 1/2 citronu
- 1 kelímek mírně zakysané smetany
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 lžička dijonské hořčice
- bylinky (oregáno, bazalka, citronový tymián, mateřídouška, česneková tráva)
- sůl, pepř
Postup cca. 30 min.:
Nejdříve začneme zálivkou, aby se nám pěkně spojila chuť bylinek. Bylinky nasekáme na jemno. Do misky si nalijeme olej dle chuti (my máme rádi panenský řepkový nebo řecký olivový), do kterého zašleháme šťávku z půlky citrónu, což nám vytvoří takovou „kašičku“, teprve potom přimícháme bylinky a necháme odpočívat. Saláty omyjeme, v odstředivce zbavíme přebytečné vody, nakrájíme a smícháme v míse. Jarní cibulky nakrájíme i s natí, mrkev očistíme a pomocí škrabky z ní uděláme tenké plátky, které ještě trošku pokrájíme. Vyloupeme si hrášek a vše smícháme dohromady. Čerstvý sýr nakrájíme na kostičky, šunku na tenké nudličky a vše pořádně promícháme. Do zálivky zašleháme smetanu, přidáme lžičku dijonské hořčice, osolíme, opepříme, postupně ji vmícháme do salátu. Vejce nakrájíme na kostičky a dozdobíme jimi salát na talíři. Podáváme s pečivem.
Tip: Jestli-že jíte salát každý den, pokrájejte si ho více a dejte ho do plastové misky s víčkem do lednice. Vydrží vám v ní 2 dny pěkně křupavý.