Domácí rajská omáčka jako od babičky.

Suroviny (pro 4 osoby):

  • Omáčka:
  • 0,5 kg hovězího masa (zadního)
  • 50 g slaniny
  • rajčatový protlak
  • plechovka krájených rajčat
  • 1 větší mrkev
  • 1/2 celeru
  • 2-3 cibule
  • 2 lžíce cukru
  • šťáva z 1/4 citrónu
  • 1 lžíce octa
  • nové koření 5 kuliček
  • pepř celý 6 kuliček
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • Knedlíky:
  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 2 hrnky nakrájené tvrdší housky/rohlíků
  • 2 hrnky mléka
  • 2 žloutky
  • sůl
  • bylinky (petržel, pažitka, libeček)

Postup :

Maso omyjeme, osušíme, osolíme, ovážeme provázkem a osolíme. Ve velké pánvi (můžete použít i pekáč nebo hrnec) rozehřejeme olej, na kterém maso zprudka opečeme ze všech stran tak, aby se zatáhlo.

Nakrájíme si na kostičky všechnu zeleninu a slaninu. Dáme maso stranou a do výpeku nasypeme na kostičky nakrájenou slaninu, po chvíli přidáme i zeleninu, nové koření a cukr. Vše mícháme dokud cukr nezkaramelizuje. Přidáme šťávu z citronu, rajčatový protlak a krátce osmahneme. Přidáme rajčata vč. šťávy z plechovky, trochu vody a ocet. Buď pánev přikryjeme poklicí a dusíme na sporáku nebo dáme do nějaké pečící nádoby a strčíme do trouby. Během pečení/dušení maso obracíme a dle potřeby podléváme vlažnou vodou. Za ca. 2 hod. se maso úplně rozpadá. Pak dáme maso opět stranou, ideálně do něčeho, kde si udrží teplotu, a rozmixujeme zeleninu v omáčce. Tím se nám pěkně zahustí.

Asi hodinu před dopečením masa je dobré začít dělat knedlíky. Připravíme si asi 5 hrnků, ideálně rovných (je dobré si vyzkoušet, zda se Vám vlezou do hrnce). Nakrájíme housky/