Zelňačka je ideální polévkou v zimních období a taktéž patří mezi moje nejoblíbenější. Já ji dělám se smetanou a vařeným vejcem, tak třeba vás mým receptem budu inspirovat.
Suroviny (pro 4 osoby):
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 3 větší brambory
- 1 – 2 klobásky (záleží, kolik máte rádi)
- 2 vařená vejce
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl, pepř, mletá paprika
- 1 lžíce sádla
- moučkový cukr dle potřeby
Postup :
Na sádle si zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou klobásku, kterou opečeme, vše zasypeme paprikou, kterou necháme pouze rozpustit a zalijeme horkou vodou. Přidáme kysané zelí, trošku osolíme a opepříme a vaříme do měkka. Brambory si uvaříme zvlášť a až je zelí měkké, přidáme je do polévky i s vodou. Vše necháme krátce povařit, zelňačku dochutíme a rozmícháme v ní zakysanou smetanu. Na závěr přidáme na drobno nakrájená vajíčka a můžeme podávat. Dobrou chuť.