Zelňačka je ideální polévkou v zimních období a taktéž patří mezi moje nejoblíbenější. Já ji dělám se smetanou a vařeným vejcem, tak třeba vás mým receptem budu inspirovat.

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 3 větší brambory
  • 1 – 2 klobásky (záleží, kolik máte rádi)
  • 2 vařená vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl, pepř, mletá paprika
  • 1 lžíce sádla
  • moučkový cukr dle potřeby

Postup :

Na sádle si zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou klobásku, kterou opečeme, vše zasypeme paprikou, kterou necháme pouze rozpustit a zalijeme horkou vodou. Přidáme kysané zelí, trošku osolíme a opepříme a vaříme do měkka. Brambory si uvaříme zvlášť a až je zelí měkké, přidáme je do polévky i s vodou. Vše necháme krátce povařit, zelňačku dochutíme a rozmícháme v ní zakysanou smetanu. Na závěr přidáme na drobno nakrájená vajíčka a můžeme podávat. Dobrou chuť.