Tenhle recept jsem dostala od kamarádky a trošku jsem si ho poupravila dle našich chuťových buněk. Dobré na něm je, že využijete jablka, která se k jídlu už moc nehodí, ale hlavně vše se smíchá dohromady v jedno těsto.
Suroviny (pro 2 – 4 osoby):
- 6 menších jablek
- 3 vejce
- půl lžičky skořice
- lžíce javorového sirupu
- 150 g cukru krystal nebo krupice
- 4 lžíce oleje
- 3 lžíce horké vody
- 200g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- na polevu:
- 1 smetana ke šlehání
- 100g kelímek tvarohu
- 1 zakysaná smetana
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce moučkového cukru
- hrst vlašských ořechů nahrubo nasekaných
- 1 lžíce kakaa
Postup :
Jablka zbavíme jadřinců, oloupeme a nakrájíme na kostičky, v misce promícháme se skořicí a javorovým sirupem. Žloutky ušleháme se špetkou soli, cukrem, vodou a olejem.
Vmícháme mouku a prášek do pečiva. Pokud je těsto moc husté, přidáme trošku smetany. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta, na závěr přimícháme jablka.
No a těsto přelijeme do pečícím papírem vyloženého pekáčku.
Buchtu jsem pekla asi 30 min. na 180°C. Po upečení ji necháme chvilku vychladnout a mezitím si připravíme polevu. Ušleháme si smetanu, kterou smícháme s tvarohem, zakysanou smetanou a cukrem. Polevu natřeme na buchtu, posypeme ořechy a kakaem a dáme ztuhnout do lednice.
Dejte vědět, jestli i u vás doma bude tato buchta označena za nebezpečně dobrou 😉