Zdravější varianta Cordon Bleu 🙂
Suroviny (pro 2 osoby):
- 2 kuřecí prsa
- hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, libeček, bazalka)
- 1 lžíce medvědí česneku (sušený, čerstvý nebo mrazený)
- 2 malé plátky špeku
- kousek másla
- sůl, pepř
- 2 – 3 brambory
- 1/2 listového salátu (míchám alespoň 2 druhy)
- lahůdková cibulka
- hladkolistá petrželka
- kvalitní olej
- na zálivku:
- 150 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 2 vejce
- 1 a 1 /2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička octa
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1/2 lžičky mleté papriky
- sůl, pepř
- bylinky dle chuti (pažitka, medvědí česnek, citronový tymián, bazalka, oregáno)
Postup :
Kuřecí prsa ideálně den dopředu (postačí i pár hodin) omyjeme, osušíme, podélně nakrojíme a rozevřeme. Nejdříve osolíme a opepříme, poklademe plátky špeku a kousky másla a na ně rozvrstvíme bylinky. Prsa „zaklopíme“, osolíme i z vnější strany a posypeme medvědím česnekem (pokud nemáte medvědí, můžete použít i normální česnek), dáme do mystičky, zalijeme olejem a necháme v lednici marinovat.
Druhý den oloupeme brambory, tyto nakrájíme na plátky a vložíme do misky. Osolíme, zakápneme olejem a promícháme. Rozehřejeme příruční gril a brambory na něj naskládáme, přiklopíme. (můžeme využít i troubu) Grilujeme nebo pečeme 20 – 30 min.
Salát omyjeme, odstředíme a nakrájíme. Přidáme na jemno nakrájenou lahůdkovou cibulku i s natí a petržel.
Na zálivku si nejdříve připravíme domácí majonézu: Do vysoké nádoby nalijeme 150 ml oleje, přidáme lžičku dijonské hořčice, lžičku octa, 2 žloutky a trochu soli. Suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu, jinak se majonéza nepovede. Do nádoby ponoříme tyčový mixér až na dno (v podstatě postavíme) a mixér zap