Osvěžující kombinace barevné zeleniny, šťavnatého kuřecího masa a lahodné jogurtové zálivky.
Suroviny (pro 2 osoby):
- 2 kuřecí prsa
- (doporučuji den dopředu naložit do bylinek a panenského slunečnicového oleje, samozřejmě osolit a opepřit)
- 1 menší salát nebo půlka čínského zelí
- 1 velká cibule
- 1 velká mrkev
- 2 větší brambory
- další zelenina dle chuti (výborná je paprika, řepa, česnek, apod.)
- bylinky dle chuti na posypání zeleniny (např.: tymián, pažitka, petržel, můžete zkusit také bobkový list)
- 1 lžíce panenského slunečnicového oleje
- sůl, pepř
- na zálivku:
- 1 bílý jogurt
- 2-3 lžíce panenský slunečnicový olej s česnekem
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžička hořčice
- bylinky a koření dle chuti (např. medvědí česnek, petržel, hořčičné semínko, paprika, tymián, pažitka)
- sůl, pepř
Postup :
Pokud nemáme naložené maso ze dne dopředu, pak začneme tím, že si ho naložíme alespoň na hodinu, než se upeče zelenina. Jakmile je maso naložené, můžeme se pustit do zeleniny, kterou očistíme a nakrájíme a následně narovnáme na menší plech. Zeleninu posypeme bylinkami, osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Dáme péct do předem předehřáté trouby asi na 180°C. Zelenina se bude péct asi hodinu a je dobré ji asi každých 15 min. promíchat. Než se zelenina upeče, připravíme si zálivku. Samozřejmě si můžete připravit svoji oblíbenou nebo se nechejte inspirovat námi.
Do misky nalijeme olej, který našleháme metličkou, postupně přidáváme bylinky a stále promícháváme metličkou. Hořčičné semínko doporučuji rozdrtit ve hmoždíři. Pokud použijete sušené bylinky, pak je nechte chvíli nasáknout olej, než začnete přidávat další ingredience, aby změkly. Větší kousky doporučuji ještě trochu rozdrtit mezi prsty. Pak přidáme ocet, následně hořčici a na závěr jogurt. Celou dobu vše promícháváme metličkou, aby se nám vše pěkně spojilo. Zálivku necháme chvíli uležet.
Nakrájíme si salát nebo čínské