Tenhle recept jsem dostala od kamarádky a trošku jsem si ho poupravila dle našich chuťových buněk. Dobré na něm je, že využijete jablka, která se k jídlu už moc nehodí, ale hlavně vše se smíchá dohromady v jedno těsto.

Suroviny (pro 2 – 4 osoby):

  • 6 menších jablek
  • 3 vejce
  • půl lžičky skořice
  • lžíce javorového sirupu
  • 150 g cukru krystal nebo krupice
  • 4 lžíce oleje
  • 3 lžíce horké vody
  • 200g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • na polevu:
  • 1 smetana ke šlehání
  • 100g kelímek tvarohu
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • hrst vlašských ořechů nahrubo nasekaných
  • 1 lžíce kakaa

Postup :

Jablka zbavíme jadřinců, oloupeme a nakrájíme na kostičky, v misce promícháme se skořicí a javorovým sirupem. Žloutky ušleháme se špetkou soli, cukrem, vodou a olejem.

Vmícháme mouku a prášek do pečiva. Pokud je těsto moc husté, přidáme trošku smetany. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta, na závěr přimícháme jablka.

No a těsto přelijeme do pečícím papírem vyloženého pekáčku.

Buchtu jsem pekla asi 30 min. na 180°C. Po upečení ji necháme chvilku vychladnout a mezitím si připravíme polevu. Ušleháme si smetanu, kterou smícháme s tvarohem, zakysanou smetanou a cukrem. Polevu natřeme na buchtu, posypeme ořechy a kakaem a dáme ztuhnout do lednice.

Dejte vědět, jestli i u vás doma bude tato buchta označena za nebezpečně dobrou 😉