Tenhle recept jsem dostala od kamarádky a trošku jsem si ho poupravila dle našich chuťových buněk. Dobré na něm je, že využijete jablka, která se k jídlu už moc nehodí, ale hlavně vše se smíchá dohromady v jedno těsto.
Suroviny:
6 menších jablek
3 vejce
půl lžičky skořice
lžíce javorového sirupu
150 g cukru krystal nebo krupice
4 lžíce oleje
3 lžíce horké vody
200g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
na polevu:
1 smetana ke šlehání
100g kelímek tvarohu
1 zakysaná smetana
1 vanilkový cukr
1 lžíce moučkového cukru
hrst vlašských ořechů nahrubo nasekaných
1 lžíce kakaa
Příprava:
Jablka zbavíme jadřinců, oloupeme a nakrájíme na kostičky, v misce promícháme se skořicí a javorovým sirupem. Žloutky ušleháme se špetkou soli, cukrem, vodou a olejem.
Vmícháme mouku a prášek do pečiva. Pokud je těsto moc husté, přidáme trošku smetany. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta, na závěr přimícháme jablka.
No a těsto přelijeme do pečícím papírem vyloženého pekáčku.
Buchtu jsem pekla asi 30 min. na 180°C. Po upečení ji necháme chvilku vychladnout a mezitím si připravíme polevu. Ušleháme si smetanu, kterou smícháme s tvarohem, zakysanou smetanou a cukrem. Polevu natřeme na buchtu, posypeme ořechy a kakaem a dáme ztuhnout do lednice.
Dejte vědět, jestli i u vás doma bude tato buchta označena za nebezpečně dobrou 😉
Napsat komentář