Obědový salát s jarní zeleninou, šunkou, sýrem a vejcem

IMG_2565

Suroviny: (pro 4 osoby)
listové saláty ideálně alespoň 2 druhy
(já měla doma ledový, dubový červený a špenátové listy)
1 větší mrkev
cca. 100g čerstvého hrášku
2 jarní cibulky
1 čerstvý sýr
cca. 100g šunky
4 vejce uvařené natvrdo
asi 3 lžíce panenského oleje
1/2 citronu
1 kelímek mírně zakysané smetany
1 lžička moučkového cukru
1 lžička dijonské hořčice
bylinky (oregáno, bazalka, citronový tymián, mateřídouška, česneková tráva)
sůl, pepř

Příprava: (cca. 30 min.)
Nejdříve začneme zálivkou, aby se nám pěkně spojila chuť bylinek. Bylinky nasekáme na jemno. Do misky si nalijeme olej dle chuti (my máme rádi panenský řepkový nebo řecký olivový), do kterého zašleháme šťávku z půlky citrónu, což nám vytvoří takovou „kašičku“, teprve potom přimícháme bylinky a necháme odpočívat. Saláty omyjeme, v odstředivce zbavíme přebytečné vody, nakrájíme a smícháme v míse. Jarní cibulky nakrájíme i s natí, mrkev očistíme a pomocí škrabky z ní uděláme tenké plátky, které ještě trošku pokrájíme. Vyloupeme si hrášek a vše smícháme dohromady. Čerstvý sýr nakrájíme na kostičky, šunku na tenké nudličky a vše pořádně promícháme. Do zálivky zašleháme smetanu, přidáme lžičku dijonské hořčice, osolíme, opepříme, postupně ji vmícháme do salátu. Vejce nakrájíme na kostičky a dozdobíme jimi salát na talíři. Podáváme s pečivem.

Tip: Jestli-že jíte salát každý den, pokrájejte si ho více a dejte ho do plastové misky s víčkem do lednice. Vydrží vám v ní 2 dny pěkně křupavý.

IMG_2550IMG_2553IMG_2560

IMG_2557IMG_2562IMG_2567


Publikováno

v kategorii

,

Autor:

Šťítky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *