Jsem nadšená. Naše kolegyně Lucka si založila blog o jídle http://nejuzasnejsipritelkyne.cz/, na kterém prezentuje svoje oblíbená jídla. Super je, že do svých receptů používá především suroviny nakoupené, kde jinde, než na www.farmbox.cz a z čeho mám fakt velkou radost je, že jsme se domluvily, že budeme její recepty nejen sdílet na našem blogu, ale využijeme jich také pro naše hotové farmboxy, konkrétně rodinné boxy a boxy pro dva. Z úspěšných receptů pak připravíme obědové boxy. Prvním takovým receptem je právě tento na musaku s cuketou a lilkem, která je v poslední době mezi lidmi čím dál více oblíbená.
Suroviny (pro 4 osoby):
- 500g vyzrálého mletého hovězího masa
- 1 lilek ( pro velký pekáč i 2 lilky )
- 6 brambor
- 3 stroužky česneku
- mletá skořice
- mletý muškátový oříšek
- 3 rajčata
- 2 bio cibule
- 1 cuketka
- 1 mírně zakysaná smetana Horut
- řecký nebo balkánský sýr-10 dkg
- lžička bazalkového pesta(nebo čerstvé bylinky)
- 50-100g hladké mouky
- 500-1000ml mléka
- 50g másla
- rozmarýn a tymián čerstvý-sušený
- růžová himálajská sůl, pepř, chilli
Postup cca. 1,5 hod.:
Ze všeho nejdřív si nakrájíme na kolečka lilky a cuketku, posypeme je růžovou solí, špetkou skořice a muškátového oříšku – lilky se vypotí a odejde z nich takový nahořklá šťáva. Já tedy ještě pokapu sojovou omáčkou a Yuzu omáčkou a marinuji, ale to není potřeba.
Maso mám vyzrálé, což znamená, že takový 5 až 7 týdnů hezky zraje ve visu. Pochází z ekologických chovů, to poznáte nejen na chuti, ale hlavně na vůni, která se nedá absolutně srovnat s masem z obchoďáku. Objednala jsem si půlkilový balíček, který je tak akorát na zakrytí velkého pekáčku nebo zapékací mísy. Maso si dáme do misky, osolíme, opepříme a natrháme do něj čerstvý tymián. Přidám nakrájená rajčata, cibuli, kousky lilku a cuketky(stačí přidat 2 kolečka vypoceného lilku a 4 kolečka cuketky-pokrájíme na kostičky). Směs promícháme a necháme v lednici odpočinout.
Brambory oloupeme a dáme do hrnce. Přisypeme růžovou sůl a čerstvý rozmarýn(Přidala jsem 3 snítky), zalijeme vodou a vaříme takových 13-15 minut do polotvrda, aby se nám dobře krájeli na koleč