Když jsem tohle jídlo vařila někdy loni na podzim poprvé, byla jsem nervózní, jestli nebude krůta suchá a nebyla. Recept nás tak uchvátil, že jsme ho hned zařadili mezi naše oblíbená jídla. Inspirovali mě holky z Herbáře, prso vždy plníme dle aktuální dostupnosti bylinek 😉

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 0,5 – 0,7 kg krůtího prsa
  • 150 g uzeného špeku
  • pár lístků medvědího česneku
  • 2 malé cibule
  • kousek másla
  • sůl, pepř
  • 1 kg brambor

Postup :

Krůtí prso nakrojte tak, abyste ho mohli rozevřít a přitom ho úplně nerozkrojili. Osolte ho a opepřete z obou stran. Nakrájejte si 1 cibulku na jemno a smíchejte ji s nakrájeným medvědím česnekem. Dle velikosti masa si nakrájejte plátky špeku (nám stačili 3 na cca. 0,5 kg prso). Na půlku krůtího prsa dejte nejdříve tenké plátky másla, na to směs cibulky a medvědího česneku a tuto zakryjte slaninou. Pak prso zavřete a po stranách „sešijte“ párátky (já si koupila tyhle zelené žížalky, které zajistili, aby nám náplň masa nevypadla). Budete potřebovat pekáček, ke kterému máte pokličku. Na dno dejte zbytek uzeného špeku nakrájeného na kostičky, na čtvrtky nakrájenou cibuli a zbytek másla. Na to umístěte krůtí prso a podlijte trochou vody. Zhruba po 20 min. přidejte na plátky nakrájené brambory a pečte asi ještě 30 – 40 min., dokud nejsou brambory měkké. Na posledních 20 min. sundejte pokličku. V průběhu maso alespoň jednou otočte. Podávejte ideálně se salátem a domácí tatarskou omáčkou. Přejeme dobrou chuť.

Tip: Máte-li čas, naplňte maso už den dopředu a naložte