Chutná a bohatá Boloňská omáčka s vepřovým masem a čerstvými bylinkami. Perfektní s těstovinami nebo zapékaná s bramborami.

Suroviny (pro 2 – 4 osoby):

  • 0,5 kg mletého vepřového masa
  • 2 středně velké mrkve
  • celer (zhruba stejné množství jako mrkve)
  • 1 velká cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 dcl vína (bílé nebo červené)
  • 200 – 300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (může být i z kostky)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 bobkový list
  • 5 snítek čerstvého tymiánu (nebo odpovídající množství sušeného)
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce kvalitního oleje nebo másla
  • kdo má rád, může přidat 100 g kvalitního špeku nebo slaniny

Postup :

Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli nakrájíme na jemno. Na pánvi (doporučuji WOK) rozehřejeme 1 lžíci oleje a opečeme na něm zeleninu (případně i se špekem), trvá to asi 10 min.. Zeleninu dáme stranou, do pánve dáme 1 lžíci oleje a opékáme na ní mleté maso, které celou dobu mícháme a snažíme se, aby se maso od sebe oddělilo. Asi po 15 min. zasypeme maso cukrem, který necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme rajčatový protlak, který lehce opečeme. Vrátíme zpět zeleninu, přidáme všechny bylinky a koření a zalijeme rajčaty v plechovce a vínem, které nechám zprudka vyvařit. Pak ztlumíme plamen a zalijeme směs vývarem. Pánev zakryjeme a za občasného míchání vaříme asi 1,5 hod. Na závěr můžeme zjemnit troškou smetany. (Ale pozor, ať z toho nemáme svíčkovou). Podáváme s těstovinami, noky nebo můžeme omáčku zapéct s bramborami.