Máme tu další recept z dílny nejuzasnejsipritelkyne.cz – vaříme, protože nás to baví. Tentokrát se jedná o zdravější variantu smaženého jídla.

Suroviny (4 osoby):

  • 1 Hraška pikant na obalování
  • 1 ks květáku
  • 3 ks mrkve
  • 150g hlívy ústřičné
  • 0,5 kg topinamburů
  • 0,5 kg brambor
  • sůl, pepř, tymián, rozmarýn

Postup cca. 45min.:

Nejdřív si oloupeme brambory a topinambury. Někdo říká, že se topinabury škrábat nemusí, ale já nerada šlupku i na hokkaidu. Připravíme si mísu, nalijeme do ní asi 4 lžíce olivového oleje, prolisujeme 3 stroužky česneku a přidáme 3 snítky bylinek. Brambory i topinambury si nakrájíme na měsíčky a vložíme do marinády. Zasypeme špetkou soli, koření na brambory a necháme odpočinout.

Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kousky-květák na menší růžičky a mrkev na silnější plátky. Hlívu a medailonky si dáme bokem. Do hrnce s vařící vodou dáme květák a mrkev, necháme asi 10 minut povařit a scedíme – necháme vychladnout.

Hrašku si rozmícháme s vodou v husté těstíčko. Na obalu píšou hustější než hořčice, ale já ho nechávám raději trošičku řidší. Vezmeme pánev,kde nalijeme větší vrstvu oleje, aby nám obalovaná zelenina lehce plavala ode dna. Brambory dáme na plech a necháme 25 minut na 190 stupňů péct.

Zeleninu postupně obalujeme v těstíčku a dáváme do rozehřátého oleje. Smažíme dokud není krusta zlatá až zlatohnědá.