Chutná zeleninová omáčka s mletým masem, plná čerstvých bylinek a zeleniny. Perfektní na těstoviny nebo zapékané s bramborami.

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 300g mletého masa
  • 100g špeku nebo kvalitní anglické slaniny
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá cibule
  • 1 lahůdková cibulka
  • 3 středně velké papriky (barva dle libosti)
  • 1 menší cuketa
  • 4-5 velkých rajčat
  • 3 stroužky českého česneku
  • sůl, pepř
  • bylinky (bazalka, oregáno, hladkolistá petržel, saturejka, citronový tymián)

Postup :

Špek nakrájíme na kostičky a opečeme na sádle. Přidáme k ní mleté maso, které opékáme za stálého míchání dozlatova, aby se nám maso od sebe oddělilo. Maso dáme stranou a v rozehřáté troubě necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, lahůdkovou cibulku přidáme až po chvíli, aby se nám nepřipekla. Pak přidáme na kostičky nakrájenou papriku a až se trochu opeče, cuketu. Promícháme a přidáme nakrájené rajčata (můžeme nahradit i plechovkou). Osolíme, opepříme, přidáme nasekané bylinky a rozmačkaný česnek a vaříme přikryté na mírném ohni alespoň 1 hodinu. Stejně jako u boloňské omáčky platí, že čím déle jí dáme, tím lépe se nám spojí chutě a omáčka bude chutnější. Omáčka je vhodná na těstoviny nebo třebas zapéct s bramborami, jak jsme to udělali my. Klidně jí můžete uvařit víc a zamrazit si ji. Přes týden budete rádi, že ji v mrazáku máte. Dobrou chuť.