Zdravější varianta Cordon Bleu 🙂

Suroviny (pro 2 osoby):

  • 2 kuřecí prsa
  • hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, libeček, bazalka)
  • 1 lžíce medvědí česneku (sušený, čerstvý nebo mrazený)
  • 2 malé plátky špeku
  • kousek másla
  • sůl, pepř
  • 2 – 3 brambory
  • 1/2 listového salátu (míchám alespoň 2 druhy)
  • lahůdková cibulka
  • hladkolistá petrželka
  • kvalitní olej
  • na zálivku:
  • 150 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • 1 a 1 /2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička octa
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • sůl, pepř
  • bylinky dle chuti (pažitka, medvědí česnek, citronový tymián, bazalka, oregáno)

Postup :

Kuřecí prsa ideálně den dopředu (postačí i pár hodin) omyjeme, osušíme, podélně nakrojíme a rozevřeme. Nejdříve osolíme a opepříme, poklademe plátky špeku a kousky másla a na ně rozvrstvíme bylinky. Prsa „zaklopíme“, osolíme i z vnější strany a posypeme medvědím česnekem (pokud nemáte medvědí, můžete použít i normální česnek), dáme do mystičky, zalijeme olejem a necháme v lednici marinovat.

Druhý den oloupeme brambory, tyto nakrájíme na plátky a vložíme do misky. Osolíme, zakápneme olejem a promícháme. Rozehřejeme příruční gril a brambory na něj naskládáme, přiklopíme. (můžeme využít i troubu) Grilujeme nebo pečeme 20 – 30 min.

Salát omyjeme, odstředíme a nakrájíme. Přidáme na jemno nakrájenou lahůdkovou cibulku i s natí a petržel.

Na zálivku si nejdříve připravíme domácí majonézu: Do vysoké nádoby nalijeme 150 ml oleje, přidáme lžičku dijonské hořčice, lžičku octa, 2 žloutky a trochu soli. Suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu, jinak se majonéza nepovede. Do nádoby ponoříme tyčový mixér až na dno (v podstatě postavíme) a mixér zap