Suroviny: (pro 2 osoby)
2 kuřecí prsa
hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, libeček, bazalka)
1 lžíce medvědí česneku (sušený, čerstvý nebo mrazený)
2 malé plátky špeku
kousek másla
sůl, pepř
2 – 3 brambory
1/2 listového salátu (míchám alespoň 2 druhy)
lahůdková cibulka
hladkolistá petrželka
kvalitní olej
na zálivku:
150 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
2 vejce
1 a 1 /2 lžičky dijonské hořčice
1 lžička octa
2 lžíce zakysané smetany
1/2 lžičky mleté papriky
sůl, pepř
bylinky dle chuti (pažitka, medvědí česnek, citronový tymián, bazalka, oregáno)
Příprava:
Kuřecí prsa ideálně den dopředu (postačí i pár hodin) omyjeme, osušíme, podélně nakrojíme a rozevřeme. Nejdříve osolíme a opepříme, poklademe plátky špeku a kousky másla a na ně rozvrstvíme bylinky. Prsa „zaklopíme“, osolíme i z vnější strany a posypeme medvědím česnekem (pokud nemáte medvědí, můžete použít i normální česnek), dáme do mystičky, zalijeme olejem a necháme v lednici marinovat.
Druhý den oloupeme brambory, tyto nakrájíme na plátky a vložíme do misky. Osolíme, zakápneme olejem a promícháme. Rozehřejeme příruční gril a brambory na něj naskládáme, přiklopíme. (můžeme využít i troubu) Grilujeme nebo pečeme 20 – 30 min.
Salát omyjeme, odstředíme a nakrájíme. Přidáme na jemno nakrájenou lahůdkovou cibulku i s natí a petržel.
Na zálivku si nejdříve připravíme domácí majonézu: Do vysoké nádoby nalijeme 150 ml oleje, přidáme lžičku dijonské hořčice, lžičku octa, 2 žloutky a trochu soli. Suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu, jinak se majonéza nepovede. Do nádoby ponoříme tyčový mixér až na dno (v podstatě postavíme) a mixér zapneme na nejmenší stupeň, jakmile začne směs houstnout, mixér začneme pomaličku vytahovat nahoru. Majonéza je hotová asi během 1 min.
Do mističky nalijeme asi lžičku oleje, přidáme bylinky (můžou být i sušené nebo z mrazáku), papriku, sůl, pepř a promícháme, necháme chvilku odležet. Pak přidáme majonézu, 2 lžíce smetany, směs dobře promícháme a dochutím solí, pepřem a 1 lžičkou dijonské hořčice. Dle chuti můžeme přidat další bylinky (ideálně čerstvé) nebo stroužek česneku.
Maso jsme vytáhli z lednice ideálně hned na začátku vaření. Pokud máme příruční gril, počkáme, až budou hotové brambůrky, tyto uložíme do nějaké nádoby, kde nevystydnou a na gril dáme kuřecí prsa. Grilujeme 5 – 10 min. dle velikosti prsou. V případě, že gril nemáme, použijeme pánvičku.
Těsně před servírováním vmícháme do salátu zálivku. Kuřecí prsa nakrájíme napříč na plátky, přidáme brambůrky a stačí jen popřát dobrou chuť 🙂
Farmbox.cz
Napsat komentář