Máte rádi chřest? Tak to musíte vyzkoušet tento vynikající recept!

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 500g chřestu
  • cca. 100g sušené šunky
  • cca. 100g Domoviny
  • sůl, kousek másla, cukr, citrónová šťáva

Postup cca. 20 min.:

Očistíme si a uvaříme si chřest. Bílý chřest je potřeba oloupat celý, u zeleného stačí jeho poslední třetinu. Očištěný chřest svážeme k sobě po cca. 6 – 8 výhoncích a dáme do vařící osolené vody, kterou jsme ochutili lžičkou cukru, lžící citrónové šťávy a kouskem másla. Chřest vaříme na stojato tak, aby nebyly špičky ponořené ve vodě. Zelený vaříme cca. 2 – 5 min., bílý cca. 5 – 8 min. Po uvaření chřest vyjmeme a osušíme utěrkou. Vezmeme si malý pekáček, který pomažeme troškou tuku a na který dáme chřest, na ten pak plátky sušené šunky a Domoviny. Zapékáme cca. 10 min., než sýr zezlátne. Podáváme se salátem nebo pečenými bramborami, můžeme přidat i holandskou omáčku. Dobrou chuť.