Domácí rajská omáčka jako od babičky.
Suroviny (pro 4 osoby):
- Omáčka:
- 0,5 kg hovězího masa (zadního)
- 50 g slaniny
- rajčatový protlak
- plechovka krájených rajčat
- 1 větší mrkev
- 1/2 celeru
- 2-3 cibule
- 2 lžíce cukru
- šťáva z 1/4 citrónu
- 1 lžíce octa
- nové koření 5 kuliček
- pepř celý 6 kuliček
- 2 bobkové listy
- sůl
- Knedlíky:
- 2 hrnky hrubé mouky
- 2 hrnky nakrájené tvrdší housky/rohlíků
- 2 hrnky mléka
- 2 žloutky
- sůl
- bylinky (petržel, pažitka, libeček)
Postup :
Maso omyjeme, osušíme, osolíme, ovážeme provázkem a osolíme. Ve velké pánvi (můžete použít i pekáč nebo hrnec) rozehřejeme olej, na kterém maso zprudka opečeme ze všech stran tak, aby se zatáhlo.
Nakrájíme si na kostičky všechnu zeleninu a slaninu. Dáme maso stranou a do výpeku nasypeme na kostičky nakrájenou slaninu, po chvíli přidáme i zeleninu, nové koření a cukr. Vše mícháme dokud cukr nezkaramelizuje. Přidáme šťávu z citronu, rajčatový protlak a krátce osmahneme. Přidáme rajčata vč. šťávy z plechovky, trochu vody a ocet. Buď pánev přikryjeme poklicí a dusíme na sporáku nebo dáme do nějaké pečící nádoby a strčíme do trouby. Během pečení/dušení maso obracíme a dle potřeby podléváme vlažnou vodou. Za ca. 2 hod. se maso úplně rozpadá. Pak dáme maso opět stranou, ideálně do něčeho, kde si udrží teplotu, a rozmixujeme zeleninu v omáčce. Tím se nám pěkně zahustí.
Asi hodinu před dopečením masa je dobré začít dělat knedlíky. Připravíme si asi 5 hrnků, ideálně rovných (je dobré si vyzkoušet, zda se Vám vlezou do hrnce). Nakrájíme housky/