Měkké a šťavnaté vepřové kotlety se sladkými jablky a křupavým špekem. Skvělá kombinace chutí, která Vás okouzlí.

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 1 kg vepřové kotlety
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 palice česneku
  • 2 cibule
  • 2 – 3 jablka
  • cca. 100g uzeného netínského špetku
  • sůl, pepř

Postup cca. 1 hod.:

Kotlety omyjeme, nakrájíme, trošku naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli a špek si nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, na kterém necháme zesklovatět cibulku, poté k ní přidáme špek a necháme ho v pánvi trochu rozpustit. Cibuli se špekem dáme stranou a na výpeku necháme zatáhnout maso. Kotlety si naskládáme do pekáčku, na to dáme směs cibule se špekem. V mističce si rozmícháme smetanu s česnekem a trochou soli a tímto zalijeme maso v pekáčku. Zakryté dáme do trouby na cca. 30 min. Mezitím si omyjeme jablka, která zbavíme jadřinců a oloupané je nakrájíme na měsíčky. Tyto přidáme k masu a pečeme ještě asi 15 – 20 min. Kotlety vyndáme z pekáčku a necháme je před podáváním chvíli odpočinout. V pekáčku promícháme jablka se směsí smetany, špeku a cibule a taktéž necháme chvíli odpočinout. Ideální přílohou jsou opečené brambory (my je opekli v el. grilu), ale stejně tak se hodí také např. bramborové špecle. Dobrou chuť.