Ne, že bych se chtěla chválit, ale tohle se mi fakt povedlo ;). Není to nic těžkého, jen trochu zeleniny podušené s masem a zalité smetanou, ale tak nějak se to přesně trefilo do našich chuťových buněk.

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 0,5 kg vepřové kýty nebo plece
  • 1 velká červená cibule
  • 1 velká mrkev
  • kousek celeru (tak, aby ho bylo zhruba stejně jako mrkve)
  • kousek pórku (asi tak jako cibule)
  • 4 stroužky česneku
  • hrst mraženého hrášku
  • 1 plechovka rajčat (já měla svoje sterilované ve sklenici)
  • 1 smetana
  • bylinky: oregáno a hladkolistá petržel
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 1 balení špeclí

Postup :

Pokud máte kýtu, nakrájejte ji na medajlonky, pokud plec, budou lepší nudličky, a maso předem naložte do česneku (2 palice, sůl, pepř), ideálně den předem, pokud nestíháte, bude stačit i chvilka. Pak si nakrájejte cibuli a pórek na půlkolečka, mrkev a celer na malé kostičky.

Já použila 2 pánve, v jedné jsem na lžíci sádla nechala zprudka zatáhnout maso a ve druhé jsem si rozehřála lžící másla, na kterém jsem orestovala cibulku, pak přidala pórek, kořenovou zeleninu, nechala asi 10 min. restovat a nakonec zalila rajčatama.

Osolila, opepřila, přidala na jemno nakrájenou petržel a lístky oregána, vše promíchala a přidala k zelenině maso i s výpekem, zavřela pod pokličku a nechala tak 30 min. dusit.

Pak přisypte mražený hrášek (můžete použít i z plechovky, já měla ještě vlastní zásobu v mrazáku) a pár růžiček brokolice (měla jsem ještě poslední 3 velké v mrazáku), promíchejte a nechte ještě asi 10 min. dusit.

V případě potřeby přilijte trochu vody. Zalijte smetanou, přidejte 2 stroužky česneku, promíchejte, dosolte, dochuťte a můžete podávat. My měli jako přílohu špecle, které se k tomu moc hodili.