A je tu další článek ze série „nekupujte zajíce v pytli“. Pokračujeme v představení nabídky sýrů, tentokrát jsme se zaměřili na polotvrdé sýry.
Na www.farmbox.cz je najdete v kategorii chlazené/mléčné výrobky/sýry. Protože ještě není sezóna kozích ani ovčích, vzali jsme si na paškál pouze sýry kravské. Polotvrdé sýry aktuálně odebíráme od čtyř výrobců: Biofarma Horutovi, Kozojedský dvůr, Statek Horní Dvorce a Lacrum. Tak se na ně pojďme postupně podívat.
Polotvrdé sýry z Biofarmy Horutových (Putýr a Horutův uzený)
něco málo o farmě: Biofarma Horutovi se nachází na okraji obce Rožnov pod Radhoštěm. Již z názvu se dá vyčíst, že se jedná o rodinou farmu manželů Horutových, která chová pouze krávy a z jejich biomléka vyrábí různé mléčné pochoutky.
základní info k sýrům: Polotvrdý sýr Putýr a jeho bratříček uzený sýr Horutův jsou vyráběné z plnotučného bio mléka. Jedná se o ruční malovýrobu. Mléko na výrobu sýrů pochází od vlastních kraviček. Tuk v sušině je min. 45%., sušina min. 50%. Výřezy jsou prodávané po cca. 250g. Cena se odvíjí od přesné hmotnosti výřezu. Putýr vychází na 69 Kč za 250g, Horutův uzený na 73,50 Kč za 250g.
jak nám chutnají: Putýr má výraznou smetanovou chuť, až skoro máslovou ;). Je mírně mazlavý, s čímž je potřeba počítat při strouhání. Nastrouhat se ale nechá. Chuťově není moc slaný a díky své „čisté smetanovo-máslové chuti“ si myslím, že bude chutnat i dětem. Horutův uzený sýr je vlastně Putýr s kouřovým aroma, jen je slanější a díky tomu má i trochu hrubší konzistenci.
v čem nám chutnají: Putýr je vhodný jak pro studenou, tak i teplou kuchyni. Skvěle chutná jak na chlebu, tak i zapečený na jakémkoliv pokrmu nebo nastrouhaný na rizotu či těstovinách. Hodí také na smažení. Horutův uzený nám osobně chutná nejvíce jen tak „na zobku“, pokud však chcete zapékat nějaké jídlo s uzeným sýrem, šáhněte po něm. Dodá mu šmrnc 🙂
Polotvrdý sýr z Kozojedského dvora (Domovina)
něco málo o farmě: Kozojedský dvůr se nachází na pomezí krajů olomouckého, zlínského a Vysočiny. Jedná se o statek nacházející se uprostřed luk a lesů, hospodařící jako ekofarma. Již z názvu vyplývá, že hlavní činností farmy je chov koz a zpracování jejich mléka, momentálně však není sezóna, takže jsme se zaměřili na kravský polotvrdý sýr.
základní info k sýru: Domovina je vyráběná z šetrně pastarovaného bio mléka. Zraje ve sklepích Kozojedského dvora 4 – 8 týdnů. Tuk v sušině je min. 51%, sušina min. 54%, jedná se o nejtučnější sýr, který máme v nabídce, ale ta chuť za ten hřích fakt stojí ;). Prodávané výseče mají kolem 300g a jejich cena vychází na 76,50 Kč.
jak nám chutná: Sýr Domovina považuji za Mercedes mezi sýry. Když ho někomu představuji, říkám, že je to sýr, který by klidně mohl konkurovat švýcarským sýrům! Jeho chuť je velmi specifická, což je dáno konkrétními podmínkami na farmě. Je jemný, tak akorát slaný, krásně zralý, mírně mazlavý, prostě pastva pro vaše chuťové buňky. Dětem moc nechutná, je na ně moc zralý.
v čem nám chutná: Domovina je skvělá jak na vaření, tak i jen tak nakrájená. Když čekáme návštěvu, nikdy nechybí na obloženém talíři a vždy se mě všichni ptají, co je to za sýr ;). V kuchyni má opravdu široké využití. Můžete ji osmažit, zapéct. Já ji strouhám i do karbenátků nebo různých placiček a vždycky tomu dodá úžasnou chuť. (100x lepší, než nějaký eidam) Už u vaření je potřeba počítat s její výraznější chutí. Podle mě se např. na těstoviny s boloňskou omáčkou moc nehodí, protože vám „schová“ chuť té omáčky, ale to už je na každém. Já si totiž na těstoviny nedávám ani parmazán.
Gouda ze Statku Horní Dvorce
něco málo o farmě: Statek Horní Dvorce byste našli mezi Telčí a Jindřichovým Hradcem. Jedná se o farmu, která chová především ovce a okrajově i krávy. Přes sezónu, tedy od jara do podzimu, nabízí převážně ovčí sýry, přes zimu pak ty kravské.
základní info k sýru: Sýr je vyroben z kravského pasterovaného mléka. Zraje na statku ve zracích boxech min. 2 měsíce. Po tu dobu je jeho povrch pravidelně ošetřován a lakován. Díky ruční výrobě si sýr zachovává více chuti a nutriční hodnot. Tuk v sušině min. 50%, sušina min. 45%. Je dodáván ve výsečích o cca. 100g, jejichž cena je 54Kč.
jak nám chutná: Jestli si teď říkáte, že víte, jak chutná Gouda, tak věřte, že není Gouda jako Gouda ;). Prostě ta ruční výroba se na chuti sýra opravdu pozná. Má jemně oříškovou chuť a krémovou konzistenci. Takže jestli chcete zjistit, jak má chutnat Gouda, pak si ji určitě do boxu přihoďte
v čem nám chutná: Tak jako snad všechny polotvrdé sýry, se dá využít jak ve studené, tak i teplé kuchyni. Díky vyšší ceně a malým výsečím je nejlepší ji jen tak nakrájet a prostě si ji vychutnat.
Polotvrdé sýry Lacrum
něco málo o výrobci: Mlékárna Lacrum není farmou, nýbrž regionálním zpracovatelem mléka. Její historie spadá do 30 let min. století. Mlékárna je součástí zemědělsko-potravinářského komplexu AGROMĚŘÍN s přímou vazbou na prvovýrobu a zdroj kvalitního syrového kravského mléka z Vysočiny. Mlékárna se specializuje na výrobu sýru holandského typu.
základní info k sýrům: Všechny sýry jsou vyráběné z plnotučného pasterovaného mléka, které pochází z Vysočiny. Mlékárna se od ostatních výrobců odlišuje tím, že zpracovává mléko od krav, které jsou dojené pouze 2x denně. Díky tomu je mléko kvalitnější a chuťově plnější a tak je tomu i u sýrů. Zatímco farmářské sýry si většina z nás kupuje spíše pro zpestření, tyhle sýry jsou díky jejich výhodné ceně vhodné pro každodenní spotřebu. V nabídce najdete Eidam 30% a 45%, Goudu 48%, Pernštejn 45% (sýr ementálského typu) a Moravský bochník 45%. Ceny 100g balení se pohybují kolem 21 Kč v závislosti na konkrétním sýru. Jsou dodávané již jako plátky, jen Eidam 30% nabízíme i jako bloček 300g.
jak nám chutnají: Ve srovnání s běžně dostupnými sýry jsou mnohem méně slané a chuťově velmi jemné. Jejich kvalitu nám potvrdili i specialisti z Krajské veterinární správy (náš kontrolní úřad), kterým jsme je doporučili a od té doby už jiné nechtějí. Mezi zákazníky je velmi oblíbený Moravský bochník, který bych jeho chutí „posadila“ do středu mezi Eidam, Goudu a Ementál. Víte co, prostě ho ochutnejte a uvidíte sami 😉
v čem nám chutnají: Tím, že nabízíme především plátky, je jejich užití tak nějak předurčeno. Ale pokud zrovna nemáte po ruce nic, co byste mohli nastrouhat, klidně je do jídla nakrájejte. Eidam bloček je univerzálnější, můžete jej nakrájet, nastrouhat a nebo obalit a usmažit. A jestli máte rádi klasický smažák, pak věřte, že až tenhle ochutnáte, vzpomenete si na dětsví.
Závěrem ještě stručné shrnutí
Pro běžnou každodenní konzumaci se nejvíce hodí sýry z mlékárny Lacrum.
Z farmářských sýrů dětem nejvíce chutná sýr Putýr. Dospělým pak Domovina.
Máte-li rádi smažák zkuste buď Eidam 30% bloček z Lacrumu a nebo Domovinu či Putýr.
Na zapečení se hodí všechny sýry, záleží jen na tom, co od sýra očekáváte a jak výraznou roli má v připravovaném pokrmu hrát.
Napsat komentář