Máte pocit, že když nakupujete potraviny online, nakupujete tak trochu zajíce v pytli? Právě z tohoto důvodu jsme se rozhodli, vám jednotlivé potraviny více představit. Jako první máme v hledáčku čerstvé sýry, tak se na ně pojďme mrknout.
Na www.farmbox.cz si můžete vybrat z čerstvých sýrů od tří různých výrobců: Kozojedský dvůr, Biofarma Horutovi a Statek Horní Dvorce, z nichž poslední dva zmíněné vyrábí čerstvé sýry i s různými příchutěmi. Pojďme si je tedy postupně představit.
Čerstvý sýr z Kozojedského dvora
něco málo o farmě: Kozojedský dvůr se nachází na pomezí krajů olomouckého, zlínského a Vysočiny. Jedná se o statek nacházející se uprostřed luk a lesů, hospodařící jako ekofarma. Již z názvu vyplývá, že hlavní činností farmy je chov koz a zpracování jejich mléka, momentálně však není sezóna, takže jsme se zaměřili na kravský čerstvý sýr.
základní info k sýru: Sýr je vyráběn ze šetrně pasterovaného mléka, čistých mlékárenských kultur a rostlinného syřidla. Sušina min. 33%, tuk v sušině 35%. Sýřenina je ručně plněna do tvořítek, z nichž vznikají malé bochánky o 60 – 80g. Cena bochánku je vždy stejná a to 22,40 Kč (nemění se v závislosti na přesné hmotnosti sýra).
jak nám chutná: Sýr je hutné konzistence, lahodné tvarohové chuti a ze srovnávaných vzorků nejméně slaný.
v čem nám chutná: Díky své nevýrazné chuti je vhodný jak pro slanou, tak i sladkou kuchyni. Je ideálním společníkem do všech jídel, kde výraznou chuť tvoří jiná surovina, např. bylinky, brusinky apod. a vy pro ni potřebujete doprovod.
Čerstvý sýr biofarma Horutovi (Dolnopasecký a Rožnovský sýr)
něco málo o farmě: Biofarma Horutovi se nachází na okraji obce Rožnov pod Radhoštěm. Již z názvu se dá vyčíst, že se jedná o rodinou farmu manželů Horutových, která chová pouze krávy a z jejich biomléka vyrábí různé mléčné pochoutky.
základní info k sýru: Čerstvý sýr bez příchutě se prodává pod názvem Dolnopasecký, ochucený pak nese jméno Rožnovský. Je vyroben z plnotučného pasterovaného bio mléka. Sušina je min. 40%, tuk v sušině min. 40%. I v tomto případě se jedná o ruční výrobu. Bochníky jsou prodávány po cca. 120 – 150g. Cena závisí na přesné hmotnosti sýra, Dolnopasecký vychází na 33,80 Kč 150g, rožnovský na 39 Kč 150g. Aktuálně dostupné příchutě rožnovského sýra jsou česnek, pažitka, peperoncino, piri-piri, bruschetta a provensálské koření
jak nám chutná: Ze srovnávaných vzorků je nejvíce mokrý, nejvíce slaný a chuť je úžasně smetanová. Svojí konzistencí připomíná mozzarellu. Chutí je někde mezi mozzarellou a oštěpkem, je slanější než mozzarella, ale zase ne tak jako oštěpek a krásně vrže mezi zubama.
v čem nám chutná: Nejraději ho máme na chlebu namazaným máslem a nebo v salátu. No, pravda, většinou ale ani chleba nevidí, protože ho sníme ještě večer jen tak na zobku ;).
Čerstvý sýr Statek Horní Dvorce
něco málo o farmě: Statek Horní Dvorce byste našli mezi Telčí a Jindřichovým Hradcem. Jedná se o farmu, která chová především ovce a okrajově i krávy. Přes sezónu, tedy od jara do podzimu, nabízí převážně ovčí sýry, přes zimu pak ty kravské.
základní info k sýru: Sýr je vyráběn ručně ze šetrně pasterovaného mléka. Sušina je 35%, tuk v sušině 35%. Kromě čistého čerstvého sýru, najdete v nabídce také různé originální příchutě. Nejoblíbenější u zákazníků je sýr s vlašskými ořechy, dále pak sýr s olivami či feferonkou. Klasikou je sýr s bylinkami nebo česnekem. Sýry jsou dodávány v bochnících +/- po 150g a jejich konkrétní cena závisí na přesné gramáži. 150g vychází na 41,50 Kč.
jak nám chutná: Tento sýr je nejhutnější, svojí konzistencí připomíná sýry balkánského typu a pokud si ho necháte v obalu uzrát a otevřete ho až těsně před koncem data spotřeby, tak i podobně chutná. Těsně po zabalení bysme jeho chuť mohli přirovnat k pomazánkovému máslu.
v čem nám chutná: Pokud chcete něco zapékat s čerstvým sýrem, pak doporučujeme použít tento. Na povrchu je pěkně křupavý a uvnitř mírně rozteklý. Myslíme si, že bude vhodný také na opečení na pánvi nebo grilování. (což nás napadlo až při psaní tohoto článku, takže jsme to ještě nevyzkoušeli)
Pojďme si to stručně shrnout:
Dětem bych naservírovala čerstvý sýr z Kozojedského dvora a to především díky malému obsahu soli. Pokud by jim nechutnal, pak bych zkusila Dolnopasecký sýr z biofarmy Horutovi, který je zaujme jeho jemností.
Pro studenou kuchyni se hodí všechny, záleží jen na vaší chuti a vašich preferencích, mně nejvíce chutná Dolnopasecký, manželovi zase sýr ze Statku Horní Dvorce.
Pro sladkou kuchyni se nejvíce hodí ten z Kozojedského dvora.
K zapékání bych upřednostnila sýr ze Statku Horní Dvorce. Jestli si občas děláváte plněné papriky sýrem, tak tady bude naprosto exkluzivní.
Napsat komentář