V minulém článku jsem psala, že preferuji domácí příkrmy. Kubíčkovi je necelých 6 měsíců, baští zeleninovo-masové obědy, ovocné svačiny a obilné kaše a já si lámu hlavu nad tím, jak to udělat, abych mu mohla dopřát pestrou stravu a zároveň nemusela stát každý den u sporáku a vařit. Na štěstí mám velký mrazák a jsem zvyklá, si hodně věcí zamrazovat. A tak jsem měla jasno. Uvařím si příkrmy dopředu, tyto zamrazím a budu je tak mít kdykoliv po ruce. Když jedu na nějaké jednání, večer před tím si jen rozmrazím jeden příkrm, který si vezmu druhý den s sebou. Sice se na mě občas někde tváří divně, že mají malému ohřát jídlo, ale co už, oni sami děti taky měli a nebo možná budou mít, takže co.
A jak to tedy dělám? Jednou za 14 dní objednám na farmbox.cz hromadu zeleniny, to je základ. Ze začátku jsem dávala výhradně bio zeleninu, dnes už to tolik neřeším (Kuba má aktuálně 8 měsíců). Maso objednávám průběžně pro nás, vždycky kousek odříznu a zamrazím ho. Když vím, že budu chystat Kubíčkovi další várku příkrmů, balíčky si rozmrazím. Příkrmy tedy připravuji vždy na 14 dní dopředu a strávím tím jeden den o víkendu. Čistého času to zabere méně, záleží na tom, kolik druhů zeleniny použijete, jaké maso, atd…. Je to hlavně o tom, být blízsko sporáku a jakmile se dovaří jedno, dát do hrnce druhé. Mezitím většinou stihnu uvařit oběd pro nás, uklidit barák a vyprat prádlo. Vidíte, vlastně je to takový můj sanitární den ;).
Zelenina je nakoupená, maso rozmrazené, můžeme jít na to. Ještě nedávno jsem vařila zeleninu na páře a to za pomocí napařováčku na knedlíky, jenže jsem si ho připekla a nový ještě nekoupila a tak teď vše vařím normálně ve vodě. V jednom hrnci si povařím brambory s kořenovou zeleninou. Dávám i celer, kmín a petrželku pro zlepšení chuti. V druhém hrnci si uvařím rýži. Jakmile je zelenina měkká, vyndám si ji na talířek, sliju do hrníčku si vodu, ve které byla vařená a do hnce dám jinou zeleninu. Většinou vařím zeleninu v pořadí od nejtvrdší po nejměkčí. Rýži zase vyměním za těstoviny a na konec si povařím maso, ke kterému přidávám nějaké bylinky. Teď je sezóna medvědího česneku, takže jsem použila ten. Bylinky používám tak poslední měsíc, nejdříve jsem zvykala Kubu na úplně čisté chutě.
Až mám všechno uvařené a nachystané, stoupnu si tak na hodinu k mixéru a vše, co jsem si uvařila, různě kombinuji. Už vím, že když to bude chutnat mně, bude to chutnat i Kubovi, takže se držím kombinací, které znám. Teď byste asi čekali konkrétní recepty. Nezlobte se, ale přijde mi úsměvné, když si čtu názvy na skleničkách jako zeleninová polévka s mrkví nebo zeleninová směs s kuřecím masem. Když se podíváte na složení, je to to stejné, jen v jednom je navíc kuře. Proto jsem se rozhodla, že nám to maminky a tatínci nebudu komplikovat nějakým marketingovým pozlátkem, ale prostě napíši, jak to je. Tento týden měl Kuba např. bramborovo-dýňovo-batátové pyré s hovězím masem, rýži s kořenovou zeleninou a kuřecím, těstoviny s cuketou, dýní a brokolicí s vepřovým. Pokud chci něco zjemnit mlékem, přidávám ho až po rozmrazení. Např. k mangoldu nebo ke špenátu.
Vzhledem k tomu, že ani u nás ani u manžela v rodině nejsou žádné potravinové alergie a Kuba od začátku vše dobře snáší, nebojím se mu dávat i některé alergeny, jako je např. celer. Teď jsme přidali i rajče, medvědí česnek nebo kedlubnu a žádný problém. Jak zvládá lepek jsme zkoušeli těsně před koncem 6 měsíce a taky v pohodě. Od 7 měsíce baští ke svačině taky jogurty a vše je zcela v pořádku, ale o svačinách až zase příště. Ještě doplním, že pro zamrazování používám barevné kelímky z Ikei, které vždy popíšu a „zavřu“ sáčkem s gumičkou. Mikrovlnku doma nemáme, příkrmy rozmrazuji v ohřívačce na lahve. A to je pro dnešek už opravdu vše, příště zase u našeho blogu naviděnou 🙂
Irena Šneková
Napsat komentář