
Ať už patříte mezi milovníky řepy nebo ne, tento recept určitě stojí za to, abyste mu dali alespoň jednou šanci, obzvláště, pokud máte rádi jídla na víně. A proč do toho jít? Je to bezmasé jídlo, které vás v zimě příjemně zahřeje. Je plné živin a vitamínů z různých druhů zeleniny, které spolu krásně hrají. Řepa podporuje náš imunitní systém, je to silný antioxidant, brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater, je plná vlákniny, takže pomáhá s trávením, upravuje krevní tlak a je to přírodní čistič krve, funguje dokonce i jak prevence proti rakovině a to především kvůli betacyaninu, který obsahuje. Je to taková česká superpotravina. (akorát tím, že je levnější, není marketingovým trhákem a v seznamu superpotravin se standardně neuvádí)
Moje doporučení: mám jen jedno, opravdu si to zkuste uvařit 😉.
SUROVINY:
na cca. 4 porce budete potřebovat
2 velké cibule (můžete dát klidně i červenou)
1 kg červené řepy syrové
500g mrkve
500g celeru
200g pórku
300g žampionů
1 lžíce BIO protlaku
300 ml červeného vína
sůl, pepř, bobkový list, tymián
1 lžíce oleje
citrón na dochucení
POSTUP:
Všechnu zeleninu oloupejte a nakrájejte na kousky, které vám budou vyhovovat. Rozehřejte větší pánev, ve které nechejte nejdříve zesklovatět cibuli, pak přidejte kořenovou zeleninu a na závěr pórek. Vše postupně opékejte, aspoň takových 15 až 20 min. za občasného míchání na mírném plameni. Pokud nejste vegani, přidejte i lžíci másla. Mezitím si připravte žampiony. Jak bude zeleninka pěkně opečená, přidejte do pánve protlak, který taktéž chvilku orestujte, směs osolte, přidejte koření a zalijte červeným vínem. Duste, dokud se víno nevypaří. Následně směs zalijte vodou a duste do měkka. Žampiony si orestujte na jiné pánvi a do směsi je přidejte až na závěr. Dochuťte citrónem, případně dosolte a můžete podávat. Dobrou chuť.
Napsat komentář