Červená řepa po burgundsku

Ať už patříte mezi milovníky řepy nebo ne, tento recept určitě stojí za to, abyste mu dali alespoň jednou šanci, obzvláště, pokud máte rádi jídla na víně. A proč do toho jít? Je to bezmasé jídlo, které vás v zimě příjemně zahřeje. Je plné živin a vitamínů z různých druhů zeleniny, které spolu krásně hrají. Řepa podporuje náš imunitní systém, je to silný antioxidant, brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater, je plná vlákniny, takže pomáhá s trávením, upravuje krevní tlak a je to přírodní čistič krve, funguje dokonce i jak prevence proti rakovině a to především kvůli betacyaninu, který obsahuje. Je to taková česká superpotravina. (akorát tím, že je levnější, není marketingovým trhákem a v seznamu superpotravin se standardně neuvádí)

Moje doporučení: mám jen jedno, opravdu si to zkuste uvařit 😉.

SUROVINY:
na cca. 4 porce budete potřebovat
2 velké cibule (můžete dát klidně i červenou)
1 kg červené řepy syrové
500g mrkve
500g celeru
200g pórku
300g žampionů
1 lžíce BIO protlaku
300 ml červeného vína
sůl, pepř, bobkový list, tymián
1 lžíce oleje
citrón na dochucení

POSTUP:
Všechnu zeleninu oloupejte a nakrájejte na kousky, které vám budou vyhovovat. Rozehřejte větší pánev, ve které nechejte nejdříve zesklovatět cibuli, pak přidejte kořenovou zeleninu a na závěr pórek. Vše postupně opékejte, aspoň takových 15 až 20 min. za občasného míchání na mírném plameni. Pokud nejste vegani, přidejte i lžíci másla. Mezitím si připravte žampiony. Jak bude zeleninka pěkně opečená, přidejte do pánve protlak, který taktéž chvilku orestujte, směs osolte, přidejte koření a zalijte červeným vínem. Duste, dokud se víno nevypaří. Následně směs zalijte vodou a duste do měkka. Žampiony si orestujte na jiné pánvi a do směsi je přidejte až na závěr. Dochuťte citrónem, případně dosolte a můžete podávat. Dobrou chuť.


Publikováno

v kategorii

, ,

Autor:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *