Rillettes

Je tu podzim a to nejen oficiálně, ale především za okny. Letní zelenina postupně ubývá a přichází čas jídel více sytých, hřejivých, vydatných. Dnes pro vás mám recept, který není náročný surovinami, přípravou ani prací, ale budete si na něj muset vyhradit více času, což pokud neholdujete zpívání (tancování, ráchání se dle libosti atd.) v dešti, asi nebude problém:-) Navíc s Rillettes můžete zazářit na jakémkoliv ochutnávání burčáku či za chvíli mladých vín…

Suroviny: (10 malých skleniček)

2,5 kg vepřového boku bez kosti
2 červené cibule
400 ml bílého suchého vína
2 lžičky himalájské soli
2-3 snítky rozmarýnu
sádlo (buď syrové nebo již hotové)
skleničky se šroubovacím víčkem

Příprava: (cca. 5 hod.)

– vepřový bok nakrájejte na větší kostky, pokud chcete použít do receptu syrové sádlo, pokrájejte jej stejně jako maso
– nakrájejte si cibulku
– připravte si pořádný pekáč po babičce (já mám smaltovaný, ještě lepší by byl litinový), ve kterém budete pokrm táhnout
– rozehřejte troubu na 140-150 stupňů
– pekáč dejte nejdříve na sporák, vhoďte do něj nakrájené maso a sádlo (případně zhruba 200 g již hotového sádla, přesné množství záleží na tom, jak moc máte bok libový. Čím libovější, tím více sádla potřebujete dodat, protože se v něm maso bude ponořené velice pomalinku dusit)
– jakmile bok pustí šťávu( zhruba 10 minut), prosolte jej, podlijte bílým suchým vínem, vhoďte 2 snítky rozmarýnu, přikryjte a dejte pomalu dusit do trouby
– zprvu jsem pekáč otevírala a maso promíchávala, aby se rovnoměrně nořilo do uvolňujícího se tuku. Po zhruba hodině a půl jsem jej již nechala zakryté. Kontrolujte pak jednou za delší čas, pokud se vám zdá, že se maso spíše peče než dusí, přilijte ještě trochu vína
– tímto způsobem nechte v troubě dusit 4 – 4,5 hodiny (každá trouba peče jinak). Důležité je, aby maso bylo na konci tak měkké, aby se dalo vidličkou bez problémů rozmělnit
– po třech hodinách přidejte nakrájenou cibulku a opět přikryjte
– 10 minut před koncem přidejte ještě na drobno nasekaný rozmarýn pro zvýraznění vůně
– mezitím si vymyjte pečlivě sklenice, víčka dejte vyvařit do vody s kyselinou citronovou a sklenice dejte nahřát do trouby k pekáči
– po uplynutí 4 – 4,5 hodin vyjměte pekáč z trouby a rozmělněte maso (někdo používá vidličku, mě to nejlépe jde s nástrojem pro výrobu bramborové kaše:-)
– nakonec plňte ještě horkou směs do horkých sklenic a zavíčkujte taktéž horkými víčky. Sklenice otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujte v lednici. Pokud chcete tuto dobrotu uchovat déle, doporučuji ještě zavařit.

A protože tato tradiční francouzská masová pomazánka, paštika chcete-li, chutná zdaleka nejlépe na čerstvém křupavém chlebu, tak dopočuju si jeden rovnou k surovinám koupit.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *