Dušená hovězí kližka na červeném víně

Po sérii nemasových receptů vás čeká něco šťavnatého a plného chuti. Co na tom, že kuchyň bude nejspíš vypadat jako po výbuchu (alespoň ta moje vypadala), ale za to nebe v puse to zkrátka stojí:-) A pokud chystáte slavností oběd třeba pro návštěvu, zaručeně bude u oběda hrobové ticho, až na občasné mlaskání.

Suroviny: (na 4 – 6 porcí)
1 kg hovězí kližky (můžete určitě sáhnout po vyzrálé, neprohloupíte)
4 lžíce panenského slunečnicového oleje
láhev kvalitního červeného vína
300 g kořenové zeleniny (je na vás, jestli dáte mrkev, petržel i celer, či celer vynecháte)
2 cibule
3 stroužky česneku
2 vrchovaté lžíce rajského protlaku
sůl
pepř
bobkový list
nové koření
tymián
rozmarýn
plocholistá petržel
hovězí vývar či demi glace (co máte zrovna po ruce)
máslo
špetka třtinového cukru
Příprava: (cca. 3 hod.)

– kližku nakrájejte na větší kostky či obdélníčky
– na drobno nakrájejte cibuli i česnek
– kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky
– maso osolte a opepřete a vhoďte je do většího hrnce na rozpálený olej
. orestujte jej do hněda ze všech stran a maso vyndejte ven (na dně se vám vytvoří tmavě hnědá krusta, ale toho se nebojte, je to výpek, který dodá vašemu jídlu báječnou plnou chuť)
– zapněte troubu a nastavte si 150 stupňů (já dala horkovzdušnou)
– následně v hrnci orestujte kořenovou zeleninu, nechte zezlátnout
– přidejte cibuli a česnek a nechte společně restovat dočervena
– vhoďte tymián, rozmarýn, bobkový list, nové koření a celý pepř, ještě chvilku restujte
– přidejte rajčatový protlak a minutu společně opékejte
– zalijte červeným vínem a přiveďte k varu a následně redukujte, dokud se nevypaří většina tekutiny a nezůstane hustá tmavě červená omáčka
– vraťte do hrnce maso, zalijte vývarem či přidejte vodu a demi glace (tak, aby bylo maso tak akorát ponořeno), přiklopit pokličkou a šup do trouby
– nechejte péct cca 2 hodiny (dostatek prostoru pro uvedení kuchyně do původního stavu:D a připravení oblíbené přílohy)
– vyndejte hrnec z touby, vyjměte z něj klížku a omářku přeceďte přes jemné síto (já propasírovala úplně vše kromě koření, protože husté zeleninové pyré zkrátka stojí za to)
– dotáhněte špetkou soli, cukru a přidejte trochu másla na zjemnějí (těsně před podáváním). Na talíř pak přidejte i nasekanou petrželku.
Já servíruji s bramborovou kaší, báječně se k syté voňavé omáčce  s měkounkým, rozpadajícím se masem hodí. Ale máte li radši těstoviny, proč ne?:-)
Na našem eshopu najdete jak báječné maso, tak zeleninu, olej, demi glace, dobré víno, máslo, brambory, bylinky …zkrátka co potřebujete.
Dobrou mlask! Pardon, chuť.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *