Jarní smetanová omáčka s chřestem

Zelený chřest prostě zbožňuji. Kromě jeho svěží chuti, mi vyhovuje i fakt, že je rychle uvařený ;) A protože jsme byli se synem dopoledne trhat medvědí česnek, bylo jasno, které suroviny dnes k vaření použiji ;) Akorát jsem si říkala, že do toho dám kousek špeku, jenže při synově neustálém vykřikování, že chce papat, jsem na něj úplně zapomněla, tak to berte jako tip ;).

IMG_4174.1

Suroviny: (pro 4 osoby)
cca. 100 g zeleného chřestu
1 cibule
1 smetana ke šlehání 40%
hrst listů medvědího česneku
cca. 30g horského zrajícího sýra typu Gryere
sůl, pepř
1 lžíce másla
jako příloha těstoviny

Příprava: (cca. 20 min.)
Zelený chřest seřízněte zespodu a pokud jsou konce pořád příliš dřevnaté, oloupejte je. (zelený chřest netřeba loupat celý) Chřest svažte k sobě provázkem a vložte do vroucí, osolené a mírně okyselené vody (asi lžička šťávy z citrónu) tak, aby nebyly hlavičky ponořené pod vodou. Vařte 2 – 5 min. dle tloušťky jednotlivých výhonků. Mezitím si nakrájejte cibuli, kterou zpěňte na lžíci másla. Chřest nakrájejte na menší kousky (já musela na hodně malé kvůli synovi, kdybych to dělala jen pro sebe, rozkrojím výhonky jen na třetiny) a přihoďte k cibuli, krátce opékejte, stačí 1 min., zalijte smetanou a přidejte na jemno nakrájený medvědí česnek. Jakmile začne omáčka vařit, přisypte na jemno nastrouhaný sýr, ještě vše krátce povařte, aby omáčka zhoustla a můžete podávat ideálně s těstovinami nebo noky. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *