Musaka s cuketou a lilkem

Jsem nadšená. Naše kolegyně Lucka si založila blog o jídle http://nejuzasnejsipritelkyne.cz/, na kterém prezentuje svoje oblíbená jídla. Super je, že do svých receptů používá především suroviny nakoupené, kde jinde, než na www.farmbox.cz a z čeho mám fakt velkou radost je, že jsme se domluvily, že budeme její recepty nejen sdílet na našem blogu, ale využijeme jich také pro naše hotové farmboxy, konkrétně rodinné boxy a boxy pro dva. Z úspěšných receptů pak připravíme obědové boxy. Prvním takovým receptem je právě tento na musaku s cuketou a lilkem, která je v poslední době mezi lidmi čím dál více oblíbená.11720285_1213244232028745_108211516_o1

Suroviny (pro 4 osoby):
500g vyzrálého mletého hovězího masa
1 lilek ( pro velký pekáč i 2 lilky )
6 brambor
3 stroužky česneku
mletá skořice
mletý muškátový oříšek
3 rajčata
2 bio cibule
1 cuketka
1 mírně zakysaná smetana Horut
řecký nebo balkánský sýr-10 dkg
lžička bazalkového pesta(nebo čerstvé bylinky)
50-100g hladké mouky
500-1000ml mléka
50g másla
rozmarýn a tymián čerstvý-sušený
růžová himálajská sůl, pepř, chilli

Příprava: (cca. 1,5 hod.)

Ze všeho nejdřív si nakrájíme na kolečka lilky a cuketku, posypeme je růžovou solí, špetkou skořice a muškátového oříšku – lilky se vypotí a odejde z nich takový nahořklá šťáva. Já tedy ještě pokapu sojovou omáčkou a Yuzu omáčkou a marinuji, ale to není potřeba.

Maso mám vyzrálé, což znamená, že takový 5 až 7 týdnů hezky zraje ve visu. Pochází z ekologických chovů, to poznáte nejen na chuti, ale hlavně na vůni, která se nedá absolutně srovnat s masem z obchoďáku. Objednala jsem si půlkilový  balíček, který je tak akorát na zakrytí velkého pekáčku nebo zapékací mísy. Maso si dáme do misky, osolíme, opepříme a natrháme do něj čerstvý tymián. Přidám nakrájená rajčata, cibuli, kousky lilku a cuketky(stačí přidat 2 kolečka vypoceného lilku a 4 kolečka cuketky-pokrájíme na kostičky). Směs promícháme a necháme v lednici odpočinout.

Brambory oloupeme a dáme do hrnce. Přisypeme růžovou sůl a čerstvý rozmarýn(Přidala jsem 3 snítky), zalijeme vodou a vaříme takových 13-15 minut do polotvrda, aby se nám dobře krájeli na kolečka.

Rozpálíme  si 2 lžíce oleje na pánvičce a pomalu opékáme lilky a cukety do zlatohnědé barvy. Lilky a cukety vyjmeme, přidáme na pánev lžíci oleje a smažíme masovou směs. Není potřeba toho oleje moc, protože maso je tak úžasně šťavnaté, že jsem ho dělala opravdu pomalu na nejnižší stupeň. Řecký sýr si nakrájíme na kostičky a přisypeme do masové směsi společně s česnekem, kterou ještě posypeme lehce skořicí a kořením na pizzu.( Používám ho ráda, protože jídla hezky provoní).

Na pekáček skládáme na dno lilky a cuketky, pak přidáme trošku masové směsi a na ni brambory. Poklademe zase lilky a cuketky, na to už ale brambory a masovou směs nahoru. Dáme do trouby-já pekla na 190 asi 20 minutek a poté zalila bešamelem a dopékala do zhnědnutí.

V hrnci si necháme rozpustit máslo a přisypeme asi 5 lžic hladké mouky. Vytvoří se takový jemná jíška, kterou opatrně zředíme mlékem a povaříme. Vznikne nám bešamel, jemná bílá omáčka, kterou trošičku osolíme a přidáme muškátový oříšek. Pekáček si po 20 minutách pečení vytáhneme z trouby, zalijeme bešamelem a nahoru dávám ještě čerstvý rozmarýn. Dáme zpátky do trouby a pečeme do té doby, než nám bešamel zezlátne.

Nejdůležitější krok pro mé chuťové buňky je smetanová omáčka na polití musaky. Koupila jsem si mírně zakysanou smetanu od farmy Horut a musím říct, že se mi nikdy nepovedla lépe. Vezmeme si zakysanou smetanu, lepší je řídká protože hustou musíme šlehat. Smetanu vylijeme do misky, přidáme lžíci bazalkového nebo rajčatového pesta, přisypeme čerstvé bylinky,utřeme paličku česneku, kapku limetkové šťávy-nebo citronové, půl lžičky chilli a špetičku kurkumy. Vznikne vám osvěžující smetanová omáčka, která se hodí i ke grilování.

prom dresses 2016 new11720285_1213244232028745_108211516_o10589256_1213244218695413_1659220927_o1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *