Jsou a nebo nejsou lokální potraviny od malovýrobců drahé?

Často se setkávám s názorem lidí, že jsou lokální potraviny od malovýrobců drahé a že si je nemůžou dovolit. Právě proto jsem se rozhodla napsat tento článek.

penize

Před několika roky, ještě než vznikl farmbox.cz jsem jezdila na běžné nákupy do hypermarketů a musím říct, že jsme měsíčně vydali za jídlo zhruba stejně peněz, jako dnes. I když jsem si myslela, že jsem imunní vůči všem reklamám a pobídkám, nebyla to pravda, vždy jsem domů přivezla i něco navíc, než jsem chtěla. Většinou to stejně skončilo nakonec v koši, protože jsme vše prostě nestihli sníst. A bohužel jsem často nebyla spokojená ani s kvalitou nakoupených potravin. Pak jsem začala objevovat kouzlo lokálních potravin a stejně jako hodně lidí, měla ze začátku pocit, že jsou drahé a že si nemůžeme dovolit konzumovat pouze tyto potraviny. Čím víc jsem je nakupovala, tím víc jsem začínala chápat ten rozdíl. Běžně dostupné potraviny mi přestávaly chutnat a začala jsem si opravdu vybírat, za co peníze utratím. Časem jsem přestala kupovat „běžný konzum“ úplně a vyměnila kvantitu za kvalitu. Možná, že nemáme tak plnou lednici, jako dřív, za to, vyhazujeme mnohem méně potravin a spíše se snažíme zužitkovat všechny suroviny do „mrtě“.

Měsíčně utratíme za jídlo kolem 5000 Kč. K pití kupujeme mošty, které si ředíme vodou a dáváme je i našemu malému synovi. V každém košíku máme nějakou uzeninu, většinou bez Éček, jogurty, kvalitní farmářské sýry z bio mléka, sezónní zeleninu a kváskové pečivo. A pak kupujeme, co je zrovna potřeba doplnit do špajzu: těstoviny, bulgur, rýže, sůl, cukr, mouky, …. Jednou za měsíc si objednám bio maso z Horňácké farmy, které tu a tam doplním nějakou drůbeží od Zelenky a když je možnost, neváhám a objednám klidně kilo bio telecího za 370 Kč, protože vím, že z něj budeme mít 3 obědy a ještě ho synkovi rozmixuji do příkrmů. Prostě jsme začali uvažovat a žít jinak. Naučila jsem se vařit z toho, co mám v lednici a vůbec mi nevadí, objednat pro nás nákup 4 dny před jeho doručením, protože vím, že vše dostanu o to čerstvější!

Scan0001Zrovna včera jsem přemýšlela nad tím, že zatímco jsou všichni kolem nás pořád nemocní, my jsme zdraví. V předchozích letech jsme bývali na podzim běžně nemocní nebo nachlazení a to většinou 2x, takže jsme vesele podporovali farmaceutické společnosti… Určitě to sami znáte, kapky do nosu, něco na kašel, na bolení v krku, Coldrex nebo něco podobného, abyste u toho mohli alespoň trošku fungovat… Jestli si dobře pamatuju, nechali jsme v lékárně vždy kolem 500 Kč. To máte ušetřených 2000 Kč jen na lécích!

Když počítám dál (omlouvám se, někdy mi přijde, že nosím v hlavě kalkulačku;)), ušetřili jsme spoustu času tím, že jsme nemuseli běhat po doktorech, ani po lékárnách, další čas tím, že jsme nemuseli ležet v posteli a potit se.

Ne nadarmo se říká, že čas jsou peníze! Vždyť si to vemte, když se jezdí nakupovat do obchoďáků, strávíte v něm průměrně 1 hod. a další čas cestováním a to každý týden.

No a když už jsme u toho cestování, pak samozřejmě ještě šetříme i za pohonné hmoty. Tím, že bydlíme kousek za Brnem, se bez auta neobejdeme.

Stále mi nevěříte? Tak si to vyzkoušejte a uvidíte sami. Jen podotýkám, že změna není proces okamžitý, ale nějakou dobu to trvá a pokud budete poměřovat pouze „pořizovací“ ceny potravin a ne jejich užitek, pak ano, jsou lokální potraviny od malovýrobců opravdu dražší. Málokdo z nás si však při nákupu uvědomuje, že mnohé běžně dostupné potraviny jsou vlastně drahé. Když máte v mase vodu, pak platíte i za tu vodu, když máte v uzeninách mouku, pak za tu mouku, když je nápoj samý cukr, pak za ten cukr …. Opravdu jsou voda, mouka, cukr, … tak drahé jaká je cena toho výrobku?

Sdílíte se mnou tento názor? Pokud ne, budu ráda, když se s námi o ten váš podělíte.

Irena Šneková, majitelka farmbox.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *