POCTIVÁ RAJSKÁ OMÁČKA S HOVĚZÍM MASEM A HRNKOVÝM KNEDLÍKEM

P1040778Suroviny: (pro 4 osoby)
Omáčka:
0,5 kg hovězího masa (zadního)
50 g slaniny
rajčatový protlak
plechovka krájených rajčat
1 větší mrkev
1/2 celeru
2-3 cibule
2 lžíce cukru
šťáva z 1/4 citrónu
1 lžíce octa
nové koření 5 kuliček
pepř celý 6 kuliček
2 bobkové listy
sůl
Knedlíky:
2 hrnky hrubé mouky
2 hrnky nakrájené tvrdší housky/rohlíků
2 hrnky mléka
2 žloutky
sůl
bylinky (petržel, pažitka, libeček)

Příprava:
Maso omyjeme, osušíme, osolíme, ovážeme provázkem a osolíme. Ve velké pánvi (můžete použít i pekáč nebo hrnec) rozehřejeme olej, na kterém maso zprudka opečeme ze všech stran tak, aby se zatáhlo.
Nakrájíme si na kostičky všechnu zeleninu a slaninu. Dáme maso stranou a do výpeku nasypeme na kostičky nakrájenou slaninu, po chvíli přidáme i zeleninu, nové koření a cukr. Vše mícháme dokud cukr nezkaramelizuje. Přidáme šťávu z citronu, rajčatový protlak a krátce osmahneme. Přidáme rajčata vč. šťávy z plechovky, trochu vody a ocet. Buď pánev přikryjeme poklicí a dusíme na sporáku nebo dáme do nějaké pečící nádoby a strčíme do trouby. Během pečení/dušení maso obracíme a dle potřeby podléváme vlažnou vodou. Za ca. 2 hod. se maso úplně rozpadá. Pak dáme maso opět stranou, ideálně do něčeho, kde si udrží teplotu, a rozmixujeme zeleninu v omáčce. Tím se nám pěkně zahustí.

Asi hodinu před dopečením masa je dobré začít dělat knedlíky. Připravíme si asi 5 hrnků, ideálně rovných (je dobré si vyzkoušet, zda se Vám vlezou do hrnce). Nakrájíme housky/rohlíky na kostičky,
V míse promícháme mouku se špetkou soli, mléko a žloutky. Vznikne řídké těsto, do kterého zamícháme nakrájenou housku a sníh z bílků. Hrnky vymažeme máslem a vysypeme moukou, aby šly knedlíky vyklopit a plníme do ca. 2/3 hrnku. Dáme je do hrnce, nalijeme kolem nich vodu (max. do poloviny jejich výšky), přikryjeme poklicí a vaříme od začátku varu asi 22 min. Hrnky objedeme tupým nožem    kolem dokola a vyklopíme, krájíme bílou nití na plátky.

P1040746P1040749P1040767P1040765P1040774P1040772

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *